κίστος
θυμάρι

ρίγανη

Origanum Vulgare Hirtum

ρίγανη
Η Ελληνική ρίγανη (Greek Oregano) θεωρείται από τις καλύτερες παγκοσμίως όσον αφορά την ποιότητά της. Είναι γνωστή από αρχαιοτάτων χρόνων και με το χαρακτηριστικό άρωμα και γεύση που δίνει στο φαγητό έχει σημαντική θέση στην μαγειρική των Μεσογειακών χωρών. Αποτελεί βασικό συστατικό της Ελληνικής, της Ιταλικής και γενικότερα της Βαλκανικής κουζίνας. Χρησιμοποιείται κυρίως ως καρύκευμα, ιδιαίτερα στη χωριάτικη σαλάτα, στις σάλτσες, στα ψητά κρέατα και ψάρια. Ένα κουταλάκι του γλυκού αποξηραμένη ρίγανη περιέχει: 
  • ενέργεια: 5 θερμίδες
  • ίνες: 0,8 γραμμάρια (g)
  • ασβέστιο: 29 χιλιοστόγραμμα (mg)
  • σίδηρος: 0,66 mg
  • μαγνήσιο: 5 g
  • μαγγάνιο: 0,09 mg
  • κάλιο: 23 mg
  • βιταμίνη Ε: 0,33 mg
  • βιταμίνη Κ: 11,2 μικρογραμμάρια (mcg)
Η βιταμίνη Κ είναι σημαντική για την ανάπτυξη των οστών, την διατήρηση  της οστικής πυκνότητας και την παραγωγή πρωτεϊνών για την πήξη του αίματος. Το ασβέστιο είναι επίσης απαραίτητο για την ανάπτυξη των οστών και των δοντιών.
Οι φαρμακευτικές της ιδιότητες είναι επίσης γνωστές από την αρχαιότητα και χρησιμοποιείτο από τους Αρχαίους Έλληνες στην βοτανοθεραπεία ο δε Ιπποκράτης την χρησιμοποιούσε ως αντισηπτικό. Η κυριότερη γνωστή (φαρμακευτικά) δραστική ουσία η οποία εμπεριέχεται στο αιθέριο έλαιο της ρίγανης, είναι η καρβακρόλη. Το αιθέριο έλαιο έχει αντιμικροβιακές, αντιβακτηριακές, αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες.
Τα διαιτητικά αντιοξειδωτικά τα οποία περιέχει, βοηθούν στην προστασία των κυττάρων από τις επιπτώσεις των ελεύθερων ριζών και τη βελτίωση της ικανότητας του σώματος να καταπολεμά τις λοιμώξεις. 
Έχει διεγερτικές ιδιότητες και συνιστάται σε άτομα που υποφέρουν από κόπωση. Τονώνει το πεπτικό σύστημα, διευκολύνει την πέψη και ηρεμεί το νευρικό σύστημα. Σαν αφέψημα χρησιμοποιείται για την ατονία των εντέρων και ως αποχρεμπτικό. Το έγχυμα από ρίγανη βοηθάει στην υπέρταση και στην αρτηριοσκλήρυνση. Eίναι διουρητικό βότανο.