ελίχρυσος
ρίγανη

κίστος

Cistus Creticus

κίστος
Ο Κίστος (Λαδανιά), είναι ένα αρωματικό και φαρμακευτικό βότανο για το οποίο υπάρχουν αναφορές από την αρχαιότητα. Έχει αναφερθεί σε αυτό ο Ηρόδοτος, ο Διοσκουρίδης, ο Πλίνιος, ο Γαληνός και πολλοί άλλοι. Η χρήση του ήταν κυρίως φαρμακευτική σε όγκους και δερματικές παθήσεις.
Πλέον έχει αποδειχθεί ότι χάρη στα διτερπένια και σεσκιτερπένια, και στην πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε πολυφαινόλες, τανίνες και γλυκοσίδια, έχει εξαιρετική αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση. Αυτές οι πολύτιμες ουσίες του βοτάνου περιορίζουν την οξείδωση των λιπιδίων του αίματος, αυξάνουν τα επίπεδα της «καλής» χοληστερίνης HDL και μειώνουν τα επίπεδα της της «κακής» χοληστερίνης LDL, η οποία ευθύνεται για τη δημιουργία συνθηκών που προκαλούν τη στεφανιαία νόσο. Χάρη στην αντιφλεγμονώδη δράση τους, μειώνεται η πιθανότητα δημιουργίας θρόμβων ενώ έχουν την ικανότητα να καταστρέφουν τις ελεύθερες ρίζες που προκαλούν οξείδωση στον οργανισμό και αποτελούν βασικό παράγοντα της πρόωρης γήρανσης του δέρματος. 
Ο Κίστος είναι ένα βότανο που έχει διατηρήσει αναλλοίωτες τις ευεργετικές του ιδιότητες στο πέρασμα των αιώνων. Τον έχουν αποκαλέσει «θαυματουργό βότανο» έχοντας στυπτική, αποχρεμπτική, αντικαταρροϊκή, καταπραϋντική και αντιδυσεντερική δράση. Χρησιμοποιείται κατά της βρογχίτιδας, και προληπτικά κατά των κρυολογημάτων.
Είναι ένα  ευχάριστο, ηρεμιστικό και αναζωογονητικό ρόφημα και πίνεται μόνο του ή σε συνδυασμό με άλλα βότανα (μέντα, τσάι, φασκόμηλο, κλπ). Βελτιώνει την διατροφή προσφέροντας στον οργανισμό ευεργετικά οφέλη. Βάσει επιστημονικών ερευνών που πραγματοποιήθηκαν από το ίδρυμα Lefo Ahrensburg ανακαλύφθηκε ότι ο Κίστος περιέχει έναν εξαιρετικά αποτελεσματικό συνδυασμό αντιοξειδωτικών. Σαν αποτέλεσμα:
  • Το τσάι Κίστου είναι τρεις φορές πιο υγιεινό από το πράσινο τσάι.
  • Προστατεύει την καρδιά τέσσερις φορές περισσότερο από το κόκκινο κρασί και είναι είκοσι φορές ισχυρότερο αντιοξειδωτικό από τον φρέσκο χυμό λεμονιού.
  • Ένα ποτήρι τσαγιού Κίστου έχει την ίδια επίδραση με μια καθημερινή δόση της βιταμίνης C (ως ασκορβικό οξύ).
  • Αποτοξινώνει το σώμα και αποβάλει τα τοξικά βαρέα μέταλλα που προέρχονται από τον καπνό του τσιγάρου, των οδοντικών σφραγισμάτων και της περιβαλλοντικής ρύπανσης.
  • Καταπολεμά πολλούς επιβλαβείς μικροοργανισμούς όπως το κολοβακτηρίδιο και ελικοβακτηρίδιο και άλλες φλεγμονές.
  • Έχει ισχυρή αντιϊκή επίδραση στους ιούς της γρίπης H1N1 και H7N7.