λουίζα
δάφνη

δενδρολίβανο

Rosmarinus Officinalis

δενδρολίβανο
Δενδρολίβανο, γνωστό φυτό στην αρχαιότητα το οποίο οι Αρχαίοι Έλληνες χρησιμοποιούσαν σε διάφορες θρησκευτικές τελετές και γιορτές, σε στολισμούς κτηρίων, ναών και ως καύσιμο για θυμίαμα. Η καταγωγή του είναι από την Μεσόγειο. Σύμφωνα με τη λαογραφία, πήρε το όνομά του από τη Παναγία, η οποία άφησε το μανδύα της πάνω στο θάμνο. Μέχρι το επόμενο πρωί, τα λουλούδια του θάμνου είχαν γίνει μπλε και από τότε ονομάστηκε Rose (of) Mary. Σε μία άλλη εκδοχή, η λατινική ονομασία του φυτού Rosmarinus σημαίνει δροσιά της θάλασσας και είναι σύνθετη από τις λέξεις ros (δροσιά) και marinus (θαλάσσιος), γιατί πιστευόταν ότι το φυτό μπορεί να αναπτυχθεί χωρίς πότισμα, αρκούμενο μόνο στην υγρασία που έρχεται από τη θάλασσα.
Το δενδρολίβανο περιέχει φλαβονοειδή (διοσμετίνη, διοσμίνη) και φαινόλες (καφεϊκό οξύ, χλωρογενικό οξύ). Το αιθέριο έλαιό του έχει σαν κύρια συστατικά, τους τερπενικούς υδρογονάνθρακες, α- και β- πινένιο, καμφένιο, καμφορά σε περιεκτικότητα από 20-50%, κινεόλη, βορνεόλη και εστέρες και εξάγεται με απόσταξη κυρίως από τις κορυφές των ανθοφόρων βλαστών.
Είναι εξαιρετικό τονωτικό και σπασμολυτικό, είναι αποχρεμπτικό και βοηθάει στο βήχα, στο άσθμα, σε βρογχίτιδες και στη γρίπη. Είναι τονωτικό της κυκλοφορίας του αίματος και άλλων λειτουργιών και δρα ενάντια στην δημιουργία θρόμβων στο αίμα.
Ανεβάζει τη διάθεση και είναι χρήσιμο σε περιπτώσεις κατάθλιψης ήπιας μορφής. Βοηθάει στην υπερκόπωση και στην αδυναμία και είναι κατάλληλο για τους νευρικούς πονοκεφάλους.
Μία από τις τεκμηριωμένες χρήσεις του δεντρολίβανου είναι η ενίσχυση της μνήμης και των γνωστικών λειτουργιών του εγκεφάλου. Σύγχρονες μελέτες έχουν δείξει ότι το ενεργό συστατικό στο δεντρολίβανο, γνωστό ως carnosic acid (CA), βοηθά στην προστασία του νευρικού συστήματος και μπορεί να προστατεύσει τον εγκέφαλο από διάφορες διαταραχές όπως εγκεφαλικό, νευροεκφύλιση και ισχαιμική βλάβη των νεύρων.
Το δεντρολίβανο είναι μια τροφή πλούσια σε αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ενώσεις, οι οποίες είναι απαραίτητες για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος. Βελτιώνει την ανοσία του σώματος στους παθογόνους μικροοργανισμούς, αλλά και εξουδετερώνει τις ελεύθερες ρίζες, οι οποίες είναι υπεύθυνες για την εκδήλωση πολλών ασθενειών, συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης καρκινικών κυττάρων.
Οι αντιοξειδωτικές ουσίες των αιθέριων ελαίων του φυτού, συμβάλλουν στην διατήρηση ενός υγιούς και όμορφου δέρματος. Το δενδρολίβανο έχει ισχυρή αντιγηραντική δράση και βοηθά στην θεραπεία των δερματικών βλαβών (π.χ. κηλίδες). 
Οι τρυφεροί βλαστοί και τα φύλλα του δενδρολίβανου χρησιμοποιούνται ως αρωματικό σε πολλά φαγητά. Αρωματίζει τα ψητά και τα ψάρια και δίνει μία ιδιαίτερη γεύση. Στη ζαχαροπλαστική χρησιμοποιείται  κυρίως στα γλυκά του κουταλιού.