ελληνικό τσάι
δενδρολίβανο

λουίζα

Aloysia Citrodora

λουίζα
Η λουίζα προέρχεται από τη Νότιο Αμερική και πιο συγκεκριμένα από τη Χιλή και του Περού. Ηλθε στην Ευρώπη τον 17ο αιώνα από Ισπανούς και Πορτογάλους εξερευνητές.
Το όνομά της το έδωσαν όταν ήρθε στο Βασιλικό Κήπο της Μαδρίτης, ο Ισπανός γιατρός Casimiro Gomez Ortega και ο βοτανολόγος Antonio Paulau. Ονομάστηκε Aloysia citriodora, προς τιμή της Μαρία Λουίζα Τερέζας, πριγκίπισσας της Πάρμα που αργότερα έγινε βασίλισσα της Ισπανίας.
Αρχικά, καλλιεργήθηκε για την παραγωγή αιθερίου ελαίου από τα φύλλα και άνθη του φυτού για την αρωματοποιϊα. Εχει χαρακτηριστικό, έντονο και φρουτώδες άρωμα που θυμίζει λεμόνι. Σύντομα όμως ανακαλύφθηκαν και οι θεραπευτικές ιδιότητες σε σωματικά και πνευματικά ή ψυχολογικά προβλήματα, κατατάσσοντας την λουίζα στα φαρμακευτικά βότανα.
Η Λουίζα έχει αντιφλεγμονώδη, αντισπασμωδική και αντιμικροβιακή δράση κάτι που την κατατάσσει σε εξαιρετικό βότανο για την αντιμετώπιση αρκετών ασθενειών. Είναι φυσικό ηρεμιστικό με ήπια κατευναστική δράση. Καταπολεμά το άγχος και την αϋπνία που προκαλούνται από νευρικές καταστάσεις. Εχει ευεργετική δράση στο πεπτικό και ουρογεννητικό σύστημα. Αυξάνει τον μεταβολισμό, έχει διουρητικές ιδιότητες και χρησιμοποιείται ευρέως για την αντιμετώπιση της δυσπεψίας, των κολικών στομάχου και εντέρων. Θεωρείται αντιδιαβητικό βότανο και έχει αναλγητική δράση στους πονοκεφάλους, ημικρανίες και νευρικούς πόνους. Είναι δημοφιλές βότανο για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας και καταπολέμηση της κυτταρίτιδας.
Είτε ως έγχυμα είτε ως κατάπλασμα ή έλαιο για εξωτερική χρήση, η Λουίζα είναι φυσικό αντιπυρετικό. Το έγχυμά της βοηθά στην αποτοξίνωση του οργανισμού και θεωρείται ισχυρό αντιοξειδωτικό και τονωτικό του οργανισμού. Καθαρίζει άψογα το πρόσωπο προσδίδοντας αίσθηση φρεσκάδας με το έντονο άρωμά της. Βοηθά στην σύσφιξη της επιδερμίδας, στην λεύκανση και στην λάμψη, καθώς τα φυσικά αντιοξειδωτικά συστατικά που έχει συμβάλουν στην αντιγήρανση και προστασία της επιδερμίδας από τις ελεύθερες ρίζες.
Το αιθέριο έλαιό της χρησιμοποιείται ευρέως στην ποτοποιϊα για τον αρωματισμό ποτών.
Στην μαγειρική τα φύλλα της λουίζας χρησιμοποιούνται για να προσδώσουν γεύση λεμονιού στα ψάρια, σε πιάτα πουλερικών και λαχανικών, σε μαρινάδες και σάλτσες. Χρησιμοποιείται σαν αρωματικό επίσης και στα γλυκά.
Είναι εξαιρετικό αφέψημα και προστίθεται σε τσάι για να δώσει γεύση λεμονιού.