ρίγανη
φασκόμηλο

θυμάρι

Thymus Capitatus

θυμάρι
Το θυμάρι είναι ένα μεσογειακό βότανο με διατροφικές και φαρμακευτικές χρήσεις. Το όνομά του προέρχεται από τη λέξη θύω, που σημαίνει ευωδιάζω παραπέμποντας στο εξαίσιο άρωμά του.
Στην αρχαία Ελλάδα, χρησιμοποιούσαν το θυμάρι ως θυμίαμα στους ναούς και αρωμάτιζαν με αυτό το νερό όταν έκαναν μπάνιο. Ο Ιπποκράτης συνιστούσε θυμάρι για αναπνευστικές παθήσεις και παθήσεις, ενώ ως φάρμακο αναφέρεται και από τον Διοσκουρίδη. Οι Ρωμαίοι χρησιμοποιούσαν το θυμάρι ως αρωματική ουσία για τυριά και αλκοολούχα ποτά. 
Έχει χαρακτηριστικό άρωμα και τονίζει την γεύση στα φαγητά, γι΄ αυτό και έχει σημαντική θέση στην μαγειρική των Μεσογειακών χωρών. Αποτελεί βασικό συστατικό της Ελληνικής και της Ιταλικής κουζίνας. Χρησιμοποιείται κυρίως ως καρύκευμα, ιδιαίτερα στις σάλτσες, στις σαλάτες, στα ψητά κρέατα και ψάρια, καθώς και για τον αρωματισμό του ελαιόλαδου.
Επιστημονικές έρευνες έχουν αποδείξει ότι το θυμάρι περιέχει συστατικά τα οποία μπορούν να έχουν ισχυρές ευεργετικές δράσεις στην υγεία του ανθρώπινου οργανισμού, όπως στην υπέρταση, τους καρκίνους του παχέος εντέρου και του μαστού.
Το αιθέριο έλαιο του θυμαριού περιέχει υψηλά ποσοστά θυμόλης και χρησιμοποιείται από την φαρμακοβιομηχανία και την αρωματοποιία. Η θυμόλη ανήκει σε μια οικογένεια φυσικών ενώσεων, γνωστών ως "βιοκτόνα” (ουσίες που μπορούν να καταστρέψουν επιβλαβείς οργανισμούς) και έχει αντισηπτική δράση. Όταν η θυμόλη χρησιμοποιείται μαζί με άλλα βιοκτόνα, όπως η καρβακρόλη, έχει ισχυρή αντιμικροβιακή δράση.
Η θυμόλη επίσης αποτελεί το κύριο συστατικό πολλών εμπορικών σκευασμάτων για την πλύση του στόματος, ενώ έχει αποδειχτεί αποτελεσματική στην καταπολέμηση των μυκήτων που συχνά μολύνουν τα νύχια των ποδιών. Αποτελεί επίσης ενεργό συστατικό σε κάποια φυτικά σκευάσματα χωρίς οινόπνευμα, για την απολύμανση των χεριών.
Τα άνθη, τα φύλλα και το αιθέριο έλαιο του θυμαριού χρησιμοποιούνται συνήθως για τη θεραπεία  των πόνων του στομαχιού, των κολικών, του πονόλαιμου, του βήχα και της βρογχίτιδας.
Το θυμάρι είναι βότανο διουρητικό.