δενδρολίβανο

δάφνη

Laurus nobilis

δάφνη
Τα φύλλα δάφνης κατείχαν σπουδαία θέση στην ζωή των Ελλήνων από την αρχαιότητα. Υπάρχουν ιστορικές αναφορές για τη χρήση των φύλλων στην ιατρική, αλλά ακόμη και από το μαντείο των Δελφών όπου σύμφωνα με τον μύθο οι ιέρειες πριν δώσουν το χρησμό, μασούσαν φύλλα δάφνης.
Στην σύνθεση της δάφνης  υπάρχει βιταμίνη Α, C, B2, B3, B6, θειαμίνη, φυλλικό οξύ, ασβέστιο, σίδηρος, μαγνήσιο, φωσφόρο, κάλιο, νάτριο, ψευδάργυρος , χαλκός, μαγγάνιο και σελήνιο. Οι βιταμίνες Α και C και ο ψευδάργυρος είναι οι τρεις πιο σημαντικές ουσίες για ένα ισχυρό και υγιές ανοσοποιητικό σύστημα . Η δάφνη έχει την ιδιότητα να αυξάνει  τα επίπεδα των λευκών αιμοσφαιρίων κάτι που την καθιστά ως ισχυρό αντιβακτηριακός και αντί-ιικός παράγοντα.
Η δάφνη περιέχει πολύτιμα ένζυμα τα οποία έχουν ισχυρή επίδραση στο γαστρεντερικό σύστημα. Ενισχύει την πέψη και βοηθά στην άμεση και σωστή αφομοίωση των θρεπτικών συστατικών.
Επιπλέον μπορεί να εξισορροπήσει τα επίπεδα της «κακής» χοληστερόλη (LDL) των τριγλυκεριδίων και της γλυκόζης στο αίμα. Κατά συνέπεια, η κατανάλωση είναι ευεργετική για την πρόληψη των καρδιαγγειακών διαταραχών. Το καφεϊκό οξύ και η  ρουτίνη, δύο σημαντικές οργανικές ενώσεις που περιέχονται στην σύνθεση των φύλλων της δάφνης, βοηθούν την υγεία της καρδιάς. Η ρουτίνη ενισχύει τα τριχοειδή τοιχώματα της καρδιά και τα άκρα του σώματος, ενώ το καφεϊκό οξύ βοηθά στην μείωση της LDL κακής χοληστερόλης, από το καρδιαγγειακό σύστημα. Επίσης, υπάρχουν αντιοξειδωτικά τα οποία βελτιώνουν την λειτουργία του υποδοχέα ινσουλίνης και μειώνουν τις πιθανότητες για υπογλυκαιμικά επεισόδια.
Ο συνδυασμός αντιοξειδωτικών και πολύτιμων οργανικών ενώσεων όπως είναι οι κατεχίνες και η λιναλοόλη, διαδραματίζουν σπουδαίο ρόλο στην προστασία του οργανισμού από τις επιβλαβείς δράσεις των ελεύθερων ριζών και εμποδίζουν την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων στο τράχηλο της μήτρας. Η ουσία παρθενολίδη που περιέχει η δάφνη είναι αναγνωρισμένη για τις αντικαρκινικές της ιδιότητες και είναι υπό επιστημονική μελέτη για την δράση της κατά της λεμφοκυτταρικής λευχαιμίας καθώς φαίνεται να λειτουργεί αυξάνοντας τα επίπεδα δραστικών μορφών οξυγόνου στα κύτταρα. 
Το αιθέριο έλαιο φύλλων δάφνης έχει σημαντικές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Χρησιμοποιείται κατά των ρευματισμών και της αρθρίτιδας, όπως επίσης  και διαστρέμματα, τενοντίτιδες και θλάσεις των μυών.