θυμάρι
ελληνικό τσάι

φασκόμηλο

salvia officinalis

φασκόμηλο
Η χρήση του φασκόμηλου είναι γνωστή από την αρχαιότητα. Η επιστημονική ονομασία του φασκόμηλου είναι «Σάλβια η φαρμακευτική» και προέρχεται από το λατινικό ρήμα "salvo" (σώζω-θεραπεύω), ενδεικτικό ότι οι φαρμακευτικές και αντιοξειδωτικές ιδιότητές του ήταν ήδη γνωστές από την αρχαιότητα. Οι αρχαίοι Έλληνες το θεωρούσαν ιερό φυτό και το είχαν αφιερώσει στο θεό Δία. Θεωρούσαν, όπως και οι αρχαίοι Αιγύπτιοι, ότι το ρόφημα φασκόμηλου αυξάνει την γονιμότητα. Οι θεραπευτικές του ιδιότητες ήταν γνωστές στους Άραβες, ενώ αναφορές στο φασκόμηλο γίνονται στα κείμενα του Θεόφραστου, του Ιπποκράτη, του Διοσκουρίδη, του Γαληνού, κ.α. Οι Λατίνοι θεωρούσαν τη φασκομηλιά το ιερό φυτό της αθανασίας.
Το φυτό είναι έντονα αρωματικό και καλλιεργείται είτε για κατανάλωση ως αφέψημα είτε για χρήση στην μαγειρική ως καρύκευμα, αλλά και για τις φαρμακευτικές ιδιότητες του.
Δημοφιλές είναι το αφέψημα του φασκόμηλου, που χρησιμοποιείται ως ανθιδρωτικό, αντισηπτικό, σπασμολυτικό, καρδιοτονωτικό, αποχρεμπτικό, εμμηναγωγό, υπογλυκαιμικό, και για τη χώνεψη. Είναι ιδανικό για την θεραπευτική του στόματος σε περίπτωση τραυματισμών, άφτρων, φαρυγγίτιδας και κατά της ουλίτιδας έχοντας έχει αντιβιοτική, αντιμυκητική και αντισπασμωδική δράση. Είναι διουρητικό και ελαττώνει τα αέρια του εντέρου. Ακόμη είναι αιμοστατικό, και τοπικό αναισθητικό του δέρματος.
Το φασκόμηλο αξιοποιείται, επίσης, ως αρωματικό στη μαγειρική για τον αρωματισμό διαφόρων ζωμών, φαγητών και του ξιδιού. Η γεύση του είναι πιπεράτη και ταιριάζει πολύ με λιπαρά κρέατα, τυριά, με ψάρια και θαλασσινά.
Το αιθέριο έλαιο του φασκόμηλου περιέχει τερπένια, ρητίνες, πικρά διτερπένια, ταννίνες, τριτερπένια, φλαβονοειδή και θουγιόνη. Χρησιμοποιείται κατά της χοληστερίνης, των μικροβίων, του άγχους, των φλεγμονών, ακόμη και του καρκίνου. Χρησιμοποιείται επίσης στα καλλυντικά, αλλά και ως συντηρητικό από τις βιομηχανίες τροφίμων και ποτών.
Σύμφωνα με τελευταίες έρευνες, η χρήση φασκόμηλου του έχει θετική επίδραση στη θεραπεία του Αλτσχάϊμερ.